Yazar

Neslihan Önderoglu

İstanbul’da doğan Neslihan Önderoğlu Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu.
Notos, Sarnıç, Kitap-lık, Sözcükler, Özgür Edebiyat, İzafi, Türk Dili, Öykü Teknesi, Ada gibi pek çok dergide öyküleri yayımlandı.
2012 de yayımlanan ilk öykü kitabı İçeri Girmez miydiniz? (Alakarga, Notos, Can Yayınları) ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü aldı.
2013 yılında ikinci öykü kitabı Mevsim Normalleri (Alakarga, Notos, Can Yayınları)
2014 ‘te editörlüğünü yaptığı Karla Karışık Kış Öyküleri Seçkisi (Alakarga) yayımlandı.
2015 yılında Burada Öyle Biri Yok ve Geri Dön Hayat adlı seçkileri Notos Yayınları’ndan çıktı.
Murathan Mungan’ın Merhaba Asker (Metis) ve Kadınlar Arasında (Metis), çocuklar için Filiz Özdem tarafından derlenen Bir Masal Anlat (YKY) , Haydar Ergülen tarafından derlenen Bu Sefer Mavi (Kırmızı Kedi) , Aslı Tohumcu ve Kutlukhan Kutlu tarafından derlenen Güçoburlar (Doğan Kitap) isimli öykü seçkilerinde öyküleriyle yer aldı.
2015 yılında üçüncü öykü kitabı Filler ve Balıklar (Notos Kitap) ve gençlik romanı Bana Sesini Bırak (Günışığı Kitaplığı) yayımlandı.
2016 yılında gençlik öyküleri derlemesi olan Mutsuz Palyaçolar Örgütü (Günışığı Kitaplığı) ,
2017 yılında Ay Dolandı (ON8 Kitap),
2018 yılında Yeryüzü Yorgunları (Can Yayınları), ve sinefil yanını edebiyata yansıttığı Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino (ON8 Kitap) isimli romanları yayımlandı.
Yeryüzü Yorgunları romanı 2019 Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’ne değer bulundu.
2020 yılında Yakınlık Korkusu (Can Yayınları) isimli öykü kitabı yayımlandı.
Sarnıç Öykü dergisinin editörlüğünü yaptı.
Milliyet Sanat Dergisi ve Günışığı Kitaplığı’nın ON8 Blog isimli sitesindeki köşelerinde uzun süre yazdı.
Halen Virüs dergisinin editörlerindendir.
İstanbul’da yaşamaktadır.

Yazarın Temsil Ettiğimiz Kitapları

Ay Dolandı

Neslihan Önderoğlu ödüllü bir öykü ve roman yazarı. Konularını hayatın içinden seçiyor, hikayelerini yaşayan karakterler ve gerçek meseleler etrafında örüyor. Görselleştirme becerisi, gözlemlerindeki sıra dışı detaylar onu çağdaşlarından ayrı bir yere oturtuyor.

Ay Dolandı bir Türkiye gerçeğini hikâyenin arka planına yerleştiriyor. Şehirlerin dokusunu geri dönülemez bir şekilde bozan kentsel dönüşüm gerçeğini, beşeri dönüşümle koşut olarak işliyor. Şehrin merkezinde hikayesi olan bir ev, gelip geçen her kuşağın parmak izini bıraktığı ağaçlarıyla birlikte belki de tüm ülkenin kaderini paylaşmaya hazırlanıyor.

Bir gecekondunun etrafında, elleri kolları aşkla, dinle, gelenekle ve yoklukla bağlanmış çok sayıda karakter. Ve bir kale gibi onları çevreleyen yeni kent.

Bazı şeyler yıkılır ve bazı şeyler direnir.

Sevin Okyay’ın da dediği gibi “Neslihan Önderoğlu sadece bu sağlam karakterleri yaratmakla kalmıyor, kitabına bir film akıcılığı da kazandırmış. Kendi dediği gibi, adeta “görerek” yazıyor. Bunda herhalde senaryo yazma eğitimi görmesinin de payı var. Eh, ne de olsa, kendisi profesyonel bir okur ve bir sinema tutkunu. İkisini senaryoda birleştirmiş, sonra da o akışı kitaplarına aktarmış.”

Yeryüzü Yorgunları

Neslihan Önderoğlu ödüllü bir öykü ve roman yazarı. Konularını hayatın içinden seçiyor, hikayelerini yaşayan karakterler ve gerçek meseleler etrafında örüyor. Görselleştirme becerisi, gözlemlerindeki sıra dışı detaylar onu çağdaşlarından ayrı bir yere oturtuyor.
Yeryüzü Yorgunları karı koca iki ana karakteri odağına alıyor. Yıpranmış, belki çoktan sonlandırılması gereken ama hatıralara tutuna tutuna bugüne dek sürüklenmiş bir ilişkinin finaline götürüyor okurunu. Gerçekten orada mı, yoksa sadece bir hayalet mi anlaşılamayan bir çocuk, dostlarla yapılan bir yurt dışı tatili, kıskançlıklar, sürüklenmeler.
İlişkilerini kurtarmak isteyen bir çiftin, alışkanlıklarının dışına çıkarak bir çadır tatiline yeltenmeleri; erkeklik halleri; ihanet; cezalandırma… Sıkıcılaşmadan, hayattan kopmadan, ilişki doktorluğuna yeltenmeden, edebiyatın o belli belirsiz esen rüzgarında anlatılmış harikulade bir hikaye.